Tuesday, February 13, 2007

Transparantie omtrent kwaliteit verschilt sterk per ziekenhuis

Patiënten kunnen alleen een afgewogen keuze maken voor een zorgverlener, als deze transparant is. Ziekenhuizen zijn over het algemeen redelijk transparant met betrekking tot gegevens over de kwaliteit van zorg die zij leveren. Het gemiddelde transparantiepercentage is 75%. Academische ziekenhuizen zijn het minst open (65%). Het meest transparant zijn topklinische ziekenhuizen (80%). Algemene ziekenhuizen scoren gemiddeld op openheid van gegevens.

Transparantiescores per ziekenhuis zijn te vinden op www.independer.nl en zijn gebaseerd op eigen onderzoek van MediQuest. Positieve uitschieters zijn Ziekenhuis Rivierenland te Tiel (95%), Medisch Centrum Leeuwarden (95%) en het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis te Nijmegen (93%).
Het UMC Utrecht blijft achter met een transparantiepercentage van 51%.

Het transparantiepercentage is gebaseerd op het aantal aangeleverde gegevens voor de prestatieindicatoren van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de aandoeningspecifieke onderzoeken van de Consumentenbond die zijn uitgevoerd in opdracht van het ministerie van VWS.

Hoewel ieder ziekenhuis verplicht is gegevens aan te leveren voor de Inspectie voor de Gezondheidszorg kan niet ieder ziekenhuis de gevraagde gegevens aanleveren. Met name de indicatoren over acuut myocard infarct leveren problemen op. Daarnaast worden de zogenaamde ziekenhuisbrede indicatoren, zoals indicatoren over bloedtransfusies of wondinfecties minder volledig beantwoord.

Ziekenhuizen zijn terughoudend in het aanleveren van gegevens voor de onderzoeken van de Consumentenbond. Wellicht komt dat omdat het geen verplichting is voor de ziekenhuizen, dit in tegenstelling tot het aanleveren van gegevens voor de Inspectie. Er is wel een stijgende lijn te zien in het aantal ziekenhuizen dat meewerkt aan de onderzoeken van de Consumentenbond. De eerste onderzoeken hadden een respons van ongeveer 45%. De meest recente onderzoeken hadden een respons van minimaal 70%.

No comments: