Saturday, February 03, 2007

250 euro voor mantelzorgers eerste stap naar redelijke vergoeding

Bunnik, 2 februari 2007, het kabinet heeft vandaag definitief ingestemd met een regeling waarbij mantelzorgers een jaarlijkse financiële waardering krijgen van 250 euro. Mezzo, Landelijke Vereniging voor Mantelzorgers en Vrijwilligerszorg ijvert al jaren voor een vergoeding voor mantelzorgers. Ze is derhalve blij met deze vorm van erkenning van de grote groep mensen die intensief en langdurig voor een ander zorgen. Mantelzorgers besparen de samenleving veel geld en derven niet zelden zelf inkomsten als gevolg van hun grote onbetaalde inzet voor thuiswonende chronisch zieken, gehandicapten en hulpbehoevende ouderen.

De regeling gaat ervan uit dat mantelzorgers in aanmerking komen voor 250 euro als zij zorgen voor iemand met een indicatie voor extramurale AWBZ-zorg van zes maanden of langer. De verwachting is dat hiermee een grote groep mantelzorgers wordt bereikt. Toch blijven er nog veel mantelzorgers over die zelf alle zorg verlenen en geen beroep(kunnen) doen op AWBZ-zorg. Mezzo vindt dat ook deze mantelzorgers in aanmerking moeten kunnen komen voor de regeling.

Uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt dat mantelzorgers gemiddeld 617 euro uitgeven voor de hulp die ze verlenen (voor mantelzorgers die lang en intensief zorgen is dit 1117 euro). In totaal gaat het om circa 830 miljoen op jaarbasis. Mezzo is dan ook van mening dat de waarderingsbijdrage niet als alibi mag fungeren om geen werk te maken van verdergaande vergoedingsregelingen voor mantelzorgers. Daarnaast moeten de andere vormen van ondersteuning worden uitgebreid zoals respijtzorg, praktische hulp en het vergemakkelijken van het combineren van mantelzorg met een betaalde baan.
Mezzo heeft CDA, PvdA en de Christen Unie gevraagd om dit vast te leggen in het regeerakkoord. Mezzo heeft bovendien de Tweede Kamer opgeroepen om op 6 februari bij de begrotingsbehandeling VWS in te stemmen met een amendement (Van Vendrik e.a). Dit amendement beoogt nu al de middelen voor mantelzorgondersteuning(door gemeenten in het kader van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning)uit te breiden.

No comments: