Monday, February 12, 2007

KiesBeter.nl start met zorg in de buurt

Consumenten kunnen vanaf vandaag ook informatie over apothekers, diëtisten en eerstelijns psychologen vinden op de website www.kiesbeter.nl. Vandaag is de nieuwe keuzesite 'Zorg in de Buurt' van kiesBeter.nl officieel gepresenteerd tijdens het congres 'Landelijk Overleg Versterking Eerstelijn' (LOVE).

Voor het eerst is er een compleet overzicht van apothekers, diëtisten en eerstelijns psychologen op internet beschikbaar. KiesBeter.nl maakt duidelijk welke zorgverleners er in de buurt zijn, waar ze zijn gevestigd en wat ze te bieden hebben. De informatie zal op termijn worden uitgebreid met objectieve kwaliteitsinformatie en ervaringen van patiënten.

Bij wijze van pilot bevat de website ook gegevens van huisartsen in Zoetermeer. De huisartsen in heel Nederland en overige groepen eerstelijns zorgverleners volgen in de loop van dit jaar.

Deze deelsite is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de diverse beroepsverenigingen, het Nivel, Zorgbelangorganisaties, de LHV (Landelijke Huisartsen Vereniging) en de NPCF (Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie). Het uiteindelijke doel is het bieden van keuze-informatie (etalage-informatie, kwaliteitsinformatie en ervaringsinformatie uit patiëntenperspectief) over de gehele eerstelijnszorg voor de consument.

KiesBeter.nl
Het RIVM ontwikkelt kiesBeter.nl in nauwe samenwerking met vele andere organisaties, die zowel de aanbieders (bijvoorbeeld ziekenhuizen en verzekeraars) als de vragers vertegenwoordigen (patiënten en consumenten). Opdrachtgever is het Ministerie van VWS. De website biedt onafhankelijke informatie over zorg en gezondheid, die de consument in staat stelt keuzes te maken. Op de site kunnen zorgpolissen, maar ook ziekenhuizen en andere instellingen met elkaar worden vergeleken. KiesBeter.nl geeft antwoord op vragen zoals: Wat houdt mijn aandoening in? Wat voor behandelingen zijn mogelijk? Waar kan ik daarvoor terecht? Moet ik bijbetalen voor mijn behandeling of medicijnen? Of wat zijn mijn rechten als er een medische fout is gemaakt?

www.kiesbeter.nl

No comments: