Tuesday, February 13, 2007

NZa: Consument betaalt te hoog tarief: Tarief orthodontisten verlaagd met 29%

De NZa wil de tarieven van orthodontisten met 29% verlagen. Onderzoek wijst uit dat er jarenlang te hoge tarieven zijn gehanteerd, waardoor consumenten onnodig veel betalen. De NZa is van plan de tarieven tussen nu en 2009 in vier etappes terug te brengen naar het gewenste niveau. De eerste etappe is een tariefsverlaging van 2,5% per 1 juli 2007. De NZa geeft de orthodontisten en betrokken tandartsen de gelegenheid om te reageren voor wordt overgegaan tot een definitief besluit.

Consumenten betalen te hoge tarieven voor orthodontie. Dat blijkt uit een onderzoek naar de kosten en opbrengsten van de beroepsgroep dat in 2006 in opdracht van de NZa is uitgevoerd. De tarieven van orthodontisten staan al jaren ter discussie. Vooruitlopend op de uitkomsten van het onderzoek is in 2005 een eerste korting van 8% ingevoerd. Sindsdien zijn de tarieven voor orthodontisten bevroren. Dat wil zeggen dat de jaarlijkse inflatiecorrectie niet is doorgevoerd. Met het huidige voorstel komt de totale korting op 29%

De besparing voor de consument bedraagt vanaf 2009 naar verwachting circa 25 miljoen euro per jaar. Zo zal een behandeling met uitneembare beugel die nu 1100,- kost in 2009 nog circa Euro 900,- kosten.

Tegelijkertijd wil de NZa ook de tarieven van orthodontieverrichtingen bij de tandarts omlaag brengen. Voor tandartsen zullen dezelfde tarieven gaan gelden als voor orthodontisten. De korting pakt voor tandartsen gemiddeld iets groter uit, omdat zij momenteel hogere tarieven rekenen dan orthodontisten. Tot voor kort bestonden er tarieven per beroepsgroep, maar sinds de inwerkingtreding van de Wet Marktordening Gezondheidszorg (WMG) geldt een tarief per geleverde zorg. De NZa acht het onterecht dat tandartsen een hoger tarief kunnen hanteren voor dezelfde verrichting.

Het voornemen sluit aan bij de rol en bevoegdheden van de nieuwe NZa als toezichthouder op de zorgmarkt. De belangen van de consument staan centraal bij dit voornemen. In de komende jaren zal de NZa ook de andere beroepsgroepen en bijbehorende tarieven in de zorg structureel onder de loep nemen. Over de tarieven van orthodontie bestond allang discussie, daarom pakt de NZa deze tarieven als eerste aan. Orthodontie zit met name voor jeugd meestal in het aanvullend pakket en voor consumenten alleen in bijzondere gevallen in de basisverzekering. Dat betekent dat consumenten veelal zelf de kosten van orthodontie betalen.

De NZa legt het voornemen vandaag voor aan de orthodontisten en tandartsen. Zij kunnen reageren op de plannen voor de NZa overgaat tot een definitief besluit. Ook de zorgverzekeraars en consumentenorganisaties worden in de komende periode geconsulteerd.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Annemiek van der Laan op telefoonnummer 030 296 8358 of 06 46 72 60 72

Internet
www.nza.nl

No comments: