Monday, January 08, 2007

Presentatie Groenboek Belweek Roze Ouderen aan staatssecretaris Ross. 'Ouderenzorg moet homovriendelijker'

Op dinsdag 9 januari ontvangt staatssecretaris van VWS Clémence Ross-van Dorp het Groenboek Belweek Roze Ouderen. Ze krijgt dit rapport uit handen van Henk Krol (hoofdredacteur Gay Krant Magazine) en Liane Wubbels (directeur ANBO voor 50-plussers).
Het rapport is het resultaat van de Belweek Roze Ouderen die exact drie maanden geleden werd gehouden.

Tijdens de belweek (9 - 13 oktober 2006) konden homo en lesbische ouderen hun wensen en behoeften op het gebied van zorg, welzijn en wonen kenbaar maken. De signalen van de roze ouderen vormen de basis voor het groenboek. Meer dan 250 roze ouderen hebben aan de belweek meegedaan. De belweek is een initiatief van ANBO voor 50-plussers, COC Nederland, MOVISIE Lesbisch en Homobeleid en Schorer.

Homovriendelijker
Het leef- en werkklimaat binnen de ouderenzorg moet homovriendelijker, zo stellen de initiatiefnemers in het rapport. Een belangrijke rol zien zij weggelegd voor zorgkoepels als ActiZ en Aedes. Instellingen zouden aan kwaliteitseisen moeten voldoen die homovriendelijkheid moeten waarborgen. Er zijn concrete klachten geuit door bewoners van zorginstellingen en familieleden over een aantal verpleeg- en verzorgingshuizen.
Homoseksuele bewoners voelen zich achtergesteld of onheus bejegend. Een 51-jarige man vertelde over zijn ervaringen: 'Toen mijn vriend naar het verpleeghuis moest, werd hij door medebewoners uitgescholden. Hij wilde toen op de vrouwenafdeling wonen, maar dat ging ook niet.' Uiteindelijk voelde de man zich gedwongen zijn vriend weer in huis te nemen en hem tot diens dood zelf te verzorgen.

Zorgen om toekomstige zorg
De meerderheid van de roze ouderen hebben weinig vertrouwen in de zorg van de toekomst. Men vreest dat zorgverleners homo-onvriendelijk zijn of kennis over homoseksualiteit missen. Roze ouderen willen om die reden zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Zij denken dat zij hun privacy daardoor langer en beter kunnen behouden.
De organisaties pleiten voor intensievere voorlichting over homoseksualiteit op alle opleidingen voor verpleegkundigen en verzorgenden. Toekomstige professionals in de zorg worden zo beter voorbereid op het werken met roze ouderen.

Eenzaamheid
Uit het onderzoek blijkt ook dat oudere homoseksuelen zich eenzaam voelen. Met name mensen van wie de partner is overleden en mensen met een recente coming-out voelen zich geïsoleerd. Er bestaat grote behoefte aan ontmoetingsmogelijkheden, zoals een dagcafé of een seniorenclub. Een telefooncirkel kan uitkomst bieden voor roze ouderen in kleinere woonplaatsen.

Belweek Roze Ouderen
Nooit eerder is op deze schaal de behoefte van roze ouderen over zorg, welzijn en wonen in kaart gebracht. Wel is de afgelopen jaren geregeld aandacht gevraagd voor de positie van homoseksuele en lesbische ouderen. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de positie van deze groep te wensen overlaat. Recente basisgegevens voor de ontwikkeling van projecten en het formuleren van beleidsaanbevelingen ontbreken echter. De ANBO voor 50-plussers, COC Nederland, MOVISIE Lesbisch en Homobeleid en Schorer hebben daarom gezamenlijk een project ontwikkeld om de situatie in wonen, zorg en welzijn voor roze ouderen te verbeteren. De Belweek is daarvan de eerste voorzet.

Het volledige rapport is te vinden op www.rozeouderen.nl

No comments: