Saturday, January 27, 2007

Geen run op zelftest bij opname in basisverzekering

In de tweede kamer heerste deze week de discussie of preventieve zorg onderdeel zou moet worden van de basisverzekering. Volgens de consumentenbond en de koepelorganisatie van artsen, de KNMG, zouden er in de basisverzekering vergoedingen opgenomen moeten worden voor preventieve zorg zoals gezondheidstests. Zou de opname van zelftests daadwerkelijk preventief kunnen werken, en bestaat er een daadwerkelijke behoefte aan deze tests?
Onderzoekbureau MarketResponse onderzocht hoe Nederlanders tegenover het gebruik van zelftests staan om daarmee te kunnen bekijken hoe effectief het zou zijn dergelijke tests in de basisverzekering op te nemen. Voor dit doel ondervroegen zij een representatieve steekproef van ruim 500 Nederlanders van 18 jaar en ouder.

Resultaten
Uit dit onderzoek blijkt dat bijna de helft van de ondervraagde personen (47%) positief tegenover medische zelftests staat; 21% staat hier negatief tegenover en 30% geeft een neutraal antwoord, 20% van de Nederlanders heeft wel eens een medische zelftest uitgevoerd, waarbij het opviel dat vooral vijftigplussers en vrouwen gebruik maken van dergelijke tests. De meest populaire tests zijn: bloeddrukmetingen, cholesteroltests en tests van de nierfunctie (naar aanleiding van een actie van de Nierstichting). Gebruikers van dergelijke tests geven aan dat zij voor een zelftest kiezen vanwege het gemak (20%) en omdat zij de behoefte hebben zelf de gezondheid in de gaten te houden (18%). Drie op de tien gebruikers van zelftests hebben de uitslag van de test laten controleren door een arts en bij 15% is er sprake geweest van een behandeling of advies naar aanleiding van de uitslag.

De kans dat consumenten massaal aan de zelftest gaan is niet heel groot, uit het onderzoek blijkt dat zowel gebruikers van zelftests als niet-gebruikers verschillende redenen hebben om een test bij een medicus uit te laten voeren in plaats van een zelftest te gebruiken.
De belangrijkste reden om voor een medicus te kiezen is het hogere vertrouwen dat mensen hebben in de door een arts gestelde diagnose dan het vertrouwen in de uitslag van een zelftest (genoemd door 37% van de gebruikers en 56% van de niet-gebruikers). Een andere belangrijke reden om toch de dokter te bezoeken voor een test is de mogelijkheid van de arts om advies te geven over eventueel noodzakelijke behandeling of vervolgacties (genoemd door 20% van de gebruikers en 26% van de niet-gebruikers).

Op basis van dit onderzoek kan men concluderen dat er geen massale behoefte is aan de vergoeding van zelftests door de basisverzekering. Het blijkt dat Nederlanders zelftests vooral gebruiken uit nieuwsgierigheid, om regelmatig hun gezondheid te monitoren en om te bepalen of doktersbezoek noodzakelijk is. Echter, het lijkt erop dat mensen toch liever naar een medicus gaan als zij het idee hebben dat er echt iets aan de hand kan zijn.
Hierdoor vinden tests om te bepalen of iemand een ziekte als bijvoorbeeld Pfeiffer, HIV of hepatitis heeft vinden, zowel onder de gebruikers als de niet gebruikers, ook weinig draagvlak.

Methode
Het onderzoek is uitgevoerd met gebruikmaking van telefonische interviews en opgenomen in een omnibus, binnen het panel van MarketResponse: De Onderzoek Groep. Het veldwerk heeft plaatsgevonden van 10 januari tot 17 januari 2007, onder een representatieve steekproef van 502 Nederlanders van 18 jaar en ouder.

Contact:
Wolter Kloosterboer (W.Kloosterboer@marketresponse.nl ), tel: 033-3303220
Leo van Doorn (L.van.Doorn@marketresponse.nl), tel: 033-3303333
bron: MarketResponse BV

1 comment:

Testjezelf.nu BV said...

Ben benieuwd of dit nog steeds geldt nu we een aantal jaren verder zijn en de ontwikkeling van de zelftest niet is blijven stil staan (meerdere aandoeningen, betere beschikbaarheid en betrouwbaarheid). Steeds meer zorgverzekeraars beginnen zin en nut in te zien van een reguliere check mogelijkheid. Dat kan prima met een moderne zelftest op bijvoorbeeld diabetes, coeliakie, maag en darmklachten of cholesterol. Ben dus erg nieuwsgierig hoe we hier nu en straks tegenover staan.